Начало > ДИЕТИЧНИ РЕЦЕПТИ > ДИЕТИЧНИ СПАГЕТИ С ИЗВАРА, ГЪБКИ И СОЕВА КАЙМА

ДИЕТИЧНИ СПАГЕТИ С ИЗВАРА, ГЪБКИ И СОЕВА КАЙМА


Както се вижда от заглавието това е една диетична, но същевременно доста вкусна и хранителна рецепта. Исках да направя нещо с извара и ми хрумна, че може да я използвам вместо сиренето при приготвянето на спагетите. После пък се сетих, че вместо кайма мога да ползвам соевия гранулат и така си измислих тази рецепта. Пробвах я и взе, че стана много вкусно ястие и най-важното – хареса се на всички в къщи:). Не изисква много суетене и въртене  в кухнята, става сравнително бързо и лесно. За количествата на продуктите, посочени тука, съм похарчила не повече от 4-5 лв. Излизат около 4-5 големи порции.

ПРОДУКТИ:

1 пакет спагети

250 гр. извара

300-350 гр. пресни гъби

8-10 супени лъжици соева кайма

50 гр. кашкавал

1 ч.чаша доматен сок

/може също кетчуп, доматено пюре, апетитка, ситно нарязани домати/

4-5 скилидки чесън

зехтин, соев сос

1 кубче бульон / по желание и според наличността:)

подправки: чубрица, босилек, самардала, пикантина, чили, сол

Спагетите се изсипват във врящата подсолена вода, в която сме пуснали и половин кубче бульон  и се оставят да се сварят, като се внимава да не се преварят. Преди това може да си сварим водата, с която ще залеем соевата кайма. Водата е около 150-200 мл и в нея разтваряме другата половинка от бульона. Заливаме соевия гранулат и оставяме да си поеме и омекне.  В по-голям тиган се сгорещяват 3-4 супени лъжици зехтин, след което последователно се слагат нарязаните на ситно скилидки чесън и изварата, като се бъркат с дървената лъжица, за да не загори. Малко пръскаше в началото, но после като добавих още малко мазнина, спря. Посоляваме леко, поръсваме с част от ситно стритата чубрица и босилека и бъркаме. След 5-6 минути събираме изварата  от едната страна, като освобождаваме другата част на тигана. Изсипваме ситно нарязаните гъби. Оставяме да се позапържат около 10-тина минути, след което ги смесваме с изварата и оставяме още 2-3 минути. Пак освобождаваме едната част от тигана като избутваме всичко от едната страна и изсипваме соевата кайма. Оставяме малко да се изпари част от водата. След това разбъркваме всичко, добавяме и останалите подправки – още малко чубричка, босилек, самардала, соев сос, пикантина, малко чили и доматения сос. Разбъркваме добре и оставяме малко да си покъкри. Аз специално предпочитам да има малко сосче, да не се е изпарило съвсем, за да не са сухи спагетите. Поглеждам спагетите дали са се сварили, разбърквам с решетъчната лъжица да не би да залепнат на дъното. Като се сварят изливам водата. След това изсипвам готовата смес от тигана при спагетите. Разбърквам добре, за да се смеси всичко равномерно. Още докато е съвсем горещо се настъргва отгоре кашкавала.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ СПАГЕТИ С ГЪБИ И ЧЕСЪН

  1. SALOME
    февруари 24, 2011 в 6:02 pm

    ама като съм започнала със спагетите … ето един класически /ама мой „Болонезе“/. малко изневерявам на идеята за диетично хранене, но все пак количествата са важни. та така :
    телешка кайма чиста, 2 малки глави лук, 2-3 скилидки чесън, сол, черен пипер. запържват се до зачервяване в тефлонов тиган, аз винаги такива ползвам и мазнината ми е винаги не пове4е от супена лъжица. та, обичам каймата да ми замирише на добре препеченка … тогава слагам доматен сок от кутия, от тези за пиене и 1 чаена лъжичка от готовия микс подправка за сос „Болонезе“ – суха, разкошна комбинация с дафинов лист и още куп съставки, които не помня, но помня, че подправката е уникална. има я в по-големите супермаркети. след още 5 минутки сосът се сваля от котлона и пак се пасира до получаване на каша. ароматна, фина каша, която когато съм сервирала, гостите не са успявали да разберат, че има кайма. усещанията са за един букет от аромати. може да се добави отново пармезан, настърган в пакетчета – което не е гаранция, че е точно „Пармиджано“, ама … какво да се прави – България. хайде енджой и тази манджа

    • февруари 25, 2011 в 5:08 pm

      Мдаа, много интересни допълнения. Аз по принцип не ползвам пасатор, но при първа възможност смятам да се възползвам от твоя опит:)

  2. SALOME
    февруари 24, 2011 в 4:49 pm

    ааа … виж какво , сега аз ще ти постна една рецептичка да се учиш от майстора: сос – гъби, праз, чесън задушават се, даже се запържват, отнемат се. после в малко зехтин се слага 1 скилидка 4есън до омекване, прясно нарязан и обелен домат /1 голям или 2 малки, задушава се леко, прибавя се сол, топено сирене, щипка риган, щипка босилек, черен пипер. сместа се пасира след като се охлади, желателно е да е с кремообразна консистенция/. към доматения сос се прибавят гъбите, разбърква се. при варенето на спагетите един съвет – винаги се отнемат 1-2 минути по-рано и се оставят в горещата вода под капак, за да омекнат фино, после се презжда водата и се слага пар4е масло в тях – разбъркват се, за да се делят добре – имат разкошен аромат от маслото и не се слепват. към соса може да се поръси и малко пармезан, а за една втора рецепта гъбите могат да отсъстват и на тяхно място да има обилно пармезан. е те тва е.

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар